Bet is een echte wervelwind. Ze zit boordenvol fantasie, bedenkt plannetjes bij de vleet en doet vaak dingen zonder eerst na te denken. Ze omschrijft zichzelf in het boek als ‘een luid meisje met een eigen willetje’. Dat brengt haar soms in de problemen, zoals bij juffrouw Knoet, die liever gehoorzame, goed presenterende kinderen in haar laatste jaar ziet. Maar Bet zet zich wel helemaal in voor de inzamelactie voor een pleegkindje in Haïti dat ze met de klas sponsoren.
Wervelwind geeft ons een mooi inzicht in Bets wereldje: haar familie (met 5 zussen), de school, haar kat, vakantie en een hele hoop tienerzorgen.
Wat is het allerbelangrijkste in het leven van een tiener? Vriendschap of een goed stel vrienden of vriendinnen. Voor Bet in Wervelwind geldt dat zeker. Met haar beste vriendin Lin deelt ze alles. Ze kunnen urenlang praten, lachen en gek doen of plannetjes bedenken, zoals het krantje dat Bet, Lin en Trien samen uitgeven.
Vrienden staan altijd voor je klaar. Of dat zou toch moeten. Want daar wringt bij Bet al een tijdje het schoentje. Ze vindt dat Lin zich soms anders gedraagt, alsof ze Bet maar wat kinderachtig vindt. Het leeftijdsverschil laat zich voelen, want Bet start in het zesde leerjaar terwijl Lin al in het tweede middelbaar zit. Plots heeft Lin, onder het mom van teveel huiswerk, geen tijd meer voor hun krantje. Bet voelt zich in de steek gelaten. Lin houdt zich liever met andere dingen bezig, zoals jongens, en daar heeft Bet het even lastig mee.
Als op haar verjaardagfeestje blijkt dat de jongen waar Bet al lang een oogje op heeft, met Lin gaat, voelt Bet zich niet alleen in de steek gelaten, maar ook echt verraden.
Wervelwind is een boek waar het plezier van zowat elke pagina spat. De vaak doldwaze en dolfijne avonturen van Bet zijn echt hilarisch, en dat wordt gelukkig ook in de schrijfstijl doorgetrokken. Ook de tekeningen en brieven helpen hierbij.
Bet wordt stilaan wat ouder en groter, en dan veranderen er zaken: Met Cindy op de camping voelt Bet zich al snel het vijfde wiel aan de wagen zodra Luuk op het toneel verschijnt en ook Lin heeft ook opvallend minder tijd voor haar. Op sommige punten in je leven, lijkt het wel of iedereen en alles verandert, en Bet zit op zo’n punt. Ze beëindigt het zesde leerjaar, Lin krijgt een vriendje..
Er zijn continu veranderingen in je leven. Sommige zijn leuk, andere net iets minder. Het boek laat goed zien hoe moeilijk dat is voor Bet, en hoe ze ermee in de knoop zit, maar toont tegelijkertijd wat dat voor de andere betrokkenen betekent. Zo zie je de verschillende kanten van hetzelfde verhaal.
Op het einde van het boek is Bet ook klaar voor de grote verandering: haar overstap naar het middelbaar: ‘van mijn klas gaat niemand mee naar mijn nieuwe school, maar ik geloof niet dat ik dat erg vind.’
Barbara Artoos
lees-wijzer